lördag 21 juni 2008

Vandring på Gullholmen


En av de många gränderna med sin blomsterprakt. (Klicka på bilderna för större format)


Lotsutkiken
Under 20 års tid har man på Gullholmen talat om att återskapa den gamla lotsutkiken. David Johansson (en gång handlare på ön) byggde också en modell av utkiken. 1999 kom återigen dessa planer på tal och Föreningen Gullholmen började undersöka möjligheterna för ett återskapande. Med tillstånd från Länsstyrelsen samt bygglov av Orust Kommun kunde man starta projektet.
Efter 87 år kan man åter se Gullholmens välkända kännetecken lotsutkiken. 1916 kostade den 311,57 kronor. Totalkostnaden idag inklusive all inredning , foton med mera blev 75,000 kr. Många har bidragit med pengar och arbete för att förverkliga återuppbyggnaden av Gullholmens lotsutkik.
Intresset under bygget, och även senare, har överträffat alla förväntningar. Föreningen Gullholmens medlemmar har tillgång till utkiken, dock går den ej att boka för privat bruk eller till fester. Intresset och antal besök är långt över alla förväntningar både av medlemmar och öns besökande. Lotsutkiken har de senaste åren kompletterats med den gamla signalstationen och dess gamla signalsymboler. Anläggningen är öppen tisdagar, torsdagar och söndagar från midsommar till den 15 augusti mellan kl.18.00-21.00 och guidas av Föreningens medlemmar.

Inga kommentarer: